Ο κόσμος των μελισσών
Κοιτάζοντας πίσω στον 20ο αιώνα μπορούμε να δούμε την εξαιρετικά μεγάλη πρόοδο σε όλους τους τομείς της τεχνολογίας. Ωστόσο, η πρόοδος αυτή επετεύχθη με ένα σοβαρό τίμημα, την σταδιακή απώλεια της ενστικτώδους, ολιστικής γνώσης που προστατεύει και καθοδηγεί εδώ και χιλιάδες χρόνια τη ζωή πάνω στο πλανήτη μας. Από την άλλη θα ήταν λάθος να τρέφουμε μέσα μας την επιθυμία για την επιστροφή μας στις “παλιές καλές ημέρες”. Ευτυχώς δεν μπορούν να ανακτηθούν. Θα πρέπει λοιπόν να βρεθούν νέοι τρόποι αξιοποίησης αυτής της γνώσης, διατηρώντας ταυτόχρονα τα επιτεύγματα της επιστημονικής μας νοημοσύνης.
Προκειμένου να επικεντρωθούμε (με την οξυμένη μας διάνοια στο φυσικό επίπεδο), στην υλική πλευρά της φύσης, έπρεπε να αγνοήσουμε τη διάσταση που αποτελεί την υποκείμενη αιτία και υποστηρίζει τον φυσικό μας κόσμο: τον πνευματικό κόσμο. Είτε αναγνωρίζουμε αυτό το κόσμο είτε όχι, το γεγονός ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια χιονοστιβάδα γεγονότων, με καταστροφική για την ζωή ποιότητα, δεν μπορεί να αγνοηθεί˙ σαφώς θα πρέπει να αναζητήσουμε τις υποκείμενες αιτίες εφόσον θέλουμε να διατηρήσουμε τη ζωή πάνω στη γη. Ο θάνατος των μελισσών σε μεγάλες περιοχές του κόσμου μας, αποτελεί ένα μικρό κομματάκι της μεγαλύτερης εικόνας. Τι μπορούμε να κάνουμε για μια κατάσταση σαν αυτή που έχει παγκόσμιες διαστάσεις;
Οι μοναδικές αυτές διαλέξεις του R. Steiner αποκαλύπτουν την κρυφή σοφία των εργασιών στην κοινωνία των μελισσών. Μιλώντας στην Ελβετία το 1923, ως απάντηση στις ανησυχίες των μελισσοκόμων, ο Steiner παρέδωσε μια σειρά διαλέξεων, των οποίων το πολυεπίπεδο περιεχόμενο, η δομή και η διατύπωση είναι απαράμιλλα.
Από τις φυσικές απεικονίσεις των καθημερινών δραστηριοτήτων των μελισσών έως τις πιο υψηλές εσωτερικές επιγνώσεις, οι διαλέξεις αυτές περιγράφουν την ασυνείδητη σοφία της κυψέλης και τη σύνδεσή της με τον τρόπο που βιώνουμε την υγεία, τον πολιτισμό και το σύμπαν.
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται τόσο σε μελισσοκόμους όσο και σε εκείνους που αγαπούν τη φύση και τις μέλισσες. Επίσης, απευθύνεται σε εκείνους που θέλουν να κατανοήσουν καλύτερα την πραγματική φύση της μέλισσας, και επιθυμούν να συμβάλουν στη θεραπεία της κρίσης που περνά η «κυψέλη» στην εποχή μας.
Μετάφραση: Γεράσιμος Ε. Κατραμάδος (MSc) in Anthroposophic Medicine